Temuduga, Testimoni Klien KPLI 2008 - Written by Faizol on Monday, July 14, 2008 15:34 - 151 Comments

Tips Temuduga DPLI ambilan 2009

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Pertama sekali izinkan saya mengucapkan tahniah kepada calon-calon ekpli.com yang telah berjaya melepasi medsi ..Tidak lupa juga, ucapan tahniah saya kepada bakal-bakal Guru Sandaran Tak Terlatih yang sudah ditemuduga di Pejabat-pejabat PPD masing-masing.. Untuk persediaan temuduga DPLI ambilan 2009, saya cadangkan anda untuk berfikir sejenak dan meletakkan anda di tempat seorang bakal guru yang akan diberikan tanggungjawab mengajar di sekolah menengah…

Ramai yang bertanya saya apakah pendekatan terbaik untuk sekolah menengah dan apakah perbezaannya dengan sekolah rendah…

Memang..terlalu jauh perbezaan mengajar di sekolah menengah dan rendah, lebih-lebih lagi sekiranya anda memilih sekolah menengah. Penemuduga antara lain ingin mengetahui sejauh manakah penguasaan calon terhadap

CORE KNOWLEDGE 

Apakah core knowledge dan bagaimanakah core knowledge ini dapat memisahkan antara calon yang layak dan calon yang tidak layak diterima masuk menjadi guru ? Core knowledge inilah juga yang akan meningkatkan impresi awal penemuduga terhadap calon, terutamanya bagi opsyen-opsyen yang sangat kritikal dan memerlukan tenaga pengajar yang sangat spesifik dan boleh diberikan tanggungjawab tersebut tanpa timbul isu-isu ‘masalah kerja’.

Banyak lagi sebenarnya aspek yang diuji secara tidak lansung , jadi anggapan calon yang terlalu asyik memikirkan tentang isu-isu negara dan menghafal buku ‘Malaysia Kita’ akan menjadi tak relevan lagi..Ini kerana ramai calon sudah sedar akan ‘pemarkahan sebenar’ pensyarah-pensyarah maktab..The things that is less obvious by us but a major issue with them..perkara-perkara ini ada saya hurai kan selanjutnya dalam pakej ekpli.com..kepada calon yang masih belum mendapatkan Pakej ekpli.com , saya cadangkan anda mendapatkannya di bawah :

Rahsia Lulus Cemerlang KPLI dan DPLI untuk persiapan MTEST dan MEDSI, lengkap dengan panduan TEMUDUGA

http://www.ekpli.com

Oh ya, ada juga calon yang bertanya saya, adakah terdapat lagi panduan yang dijual secara online ? Saya tahu ada pihak yang cuba menangguk di air yang keruh dan menjual produk merapu-rapu yang lansung TAK RELEVAN dengan temuduga perguruan..Jadi saya nasihatkan kepada calon supaya berfikir masak-masak sebelum membeli apa-apa sahaja produk yang dijual di internet, kerana sesiapapun boleh meletakkan apa sahaja claim, sanggup itu ini, terbaik, murah dan apa sahaja TETAPI adakah benar laman web tersebut memberikan yang terbaik ?

Saya ada menerima beberapa aduan calon yang TERKENA dan menyesal selepas membeli produk individu-individu tak bertanggungjawab ini..Sudahlah mereka memberikan manual/panduan yang tak lengkap, mereka buat acuh tak acuh sahaja bila pembeli ingin menghubungi…Telefon tak diangkat, SMS tak dijawab dan macam-macam lagi …

Mereka-mereka ini menggunakan laman web percuma seperti tripod.com kerana bagi mengelakkan daripada dikesan oleh pihak berkuasa…Untuk maklumat anda semua, laman-laman WEB percuma itu bila-bila masa sahaja boleh dibuat dan bila-bila masa sahaja pemilik laman web itu boleh ‘melarikan diri’. Walaupun ada diletakkan alamat tetapi pembeli ada memberitahu saya bahawa alamat itu adalah ALAMAT BOHONG …ini disebabkan pembeli itu juga berada di kawasan si penjual yang menggunakan ALAMAT BOHONG tersebut, dan mendapati TIDAK PERNAH WUJUD ALAMAT tersebut…Bagaimana anda hendak menjejaki penjual tersebut jika tak berpuas hati dengan produk dan akhirnya anda ditipu dengan helah harga murah dan 1001 helah mereka lagi ?

Dan saya mendapat berita lagi dari pembeli yang ‘TERKENA’ bahawa bagi melindungi tipu muslihat mereka, mereka gunakan ORANG PEREMPUAN untuk melayan segala panggilan melalui telefon/Yahoo Messenger…Ini memberikan satu perasaan ’selamat’ bagi pembeli, walhal sebenarnya itu merupakan jerat paling bahaya.

Jadi saya nasihatkanlah kepada pembeli supaya berfikir dahulu sebelum membeli dan usah membeli panduan temuduga seperti membeli barang di Pasaraya Maidin … Lebihkan kualiti daripada segala-galanya, InsyaAllah akan berjaya..

Untuk posting seterusnya, saya akan berkongsi bersama anda semua bukti-bukti terbaru calon ekpli.com yang sudah berjaya menerusi beberapa posting mereka di forum khas ekpli.com ? apakah forum khas ini dan bagaimanakah ia telah membantu ramai sekali calon baru untuk berjaya ? saya akan kongsi dalam posting seterusnya..

Sehingga berjumpa lagi… Salam Ukhuwah dari saya, cikgu Wan Faizol..

Blog Widget by LinkWithin


151 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

NORMI A.RAHMAN
Oct 31, 2009 2:42

assalamualaikum…

saudara ckg wan faizol,
saya nak tanya mcm mane caranya untuk apply DPLI n KPLI??
saya skrg pelajar tahun akhir sem7 di universiti tempatan dlm jurusan perakaunan
dan insyaAllah bln12 sy akn menjalani praktikum…saya sangat minat untuk menjadi seorang guru
boleh terangkan mcm mana cara saya nak apply untuk menjadi seorang guru, apakah yanag patut saya lakukan?? bilkah masa yang sesuai untuk sy apply??

saya berharap saudara dpt membantu saya dengan memberi maklumat-maklumat yang berkaitan kepada emial saya normi_ar87@yahoo.com…terima kasih…

SHAH JIEHAN
Nov 2, 2009 7:24

Makluman: Kursus Perguruan Lepas Ijazah Ambilan 2010 Tidak Diiklankan
Makluman: Pengambilan Calon Guru Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR) Mode Sepenuh Masa bagi ambilan Januari 2010 adalah tidak diiklankan. Pemilihan calon guru adalah berdasarkan calon simpanan yang memohon bagi KPLI-SR Ambilan Khas Jun 2009.

Sekian.

Bahagian Pendidikan Guru

SAYA DAPAT INFO NI DARI LAMAN WEB KPM. ADAKAH JQAF TERMASUK JUGAK? SAYA AMAT BERMINAT UNTUK MENJADI SEORANG GURU. TAPI BLOM ADA REZEKI LAGIK…

nik khadijah
Nov 13, 2009 9:08

assalamualaikum… saya sekarang bekerja sebagai guru di sebuah sekolah swasta. Saya akan menghadapi temuduga pada 17/11/2010 nanti. Kerjaya sebagai guru kerajaan memang telah lama saya idamkan. sekiranya di tanya soalan mengapa saya masih ingin menjadi guru di sektor kerajaan, apakah jawapan terbaik saya harus berikan?

zaratul hanim
Nov 16, 2009 4:21

assalamualaikum cikgu….

saya telah melanggan ebook kpli ni…tp saya menghadapi sedikit masalah apabila tidak boleh membuka web cikgu…. adakah ianya sudah bertukar alamat? tolonglah bantu saya cikgu…. saya dah hampir hilang punca ni!

s.rubini a/p k.sivaji rajan
Nov 19, 2009 7:59

apakah syarat kemasukkan minimum dalam kursus perguruan lepasan ijazah dan kursus apa yang layak memohon

ainz
Nov 20, 2009 1:52

assalammualaikum cikgu,

saya nak tanya sikit..minta pendapat lah..skrg saya guru kontrak di sek men. saya cadang nak teruskan mengajar di sekolah yg sama. apa yang perlu saya buat? saya juga minat nak apply DPLI. Bagaimana?

wan nur nadia
Nov 29, 2009 12:36

Assalamualaikum…

saya pljr thn kedua dr universiti tmptn dan akan dijgka tamat pd prtghan 2011. saya sgt beminat untuk mneruskn pgajian di kpli dan mjadi seorg guru. bagaiman cara untuk saya apply kpli? dan apakah syarat-syarat kelayakan bg kemasukkan ke kpli?

terima kasih…

hadi
Dec 2, 2009 6:34

salam…saya nk tanya mcm mn nk apply utk kpli 2010..salam

ieda
Dec 3, 2009 20:51

macam mana saya boleh dapat borang maktab…saya dari lepasan politeknik

SHAH
Dec 26, 2009 16:51

SALAM CIKGU….SY NAK TANYA MCMN NAK APPLY KPLI ATAU DPLI DAN JUGA SYARAT KEMASUKKAN…SY HBS BLAJAR BULAN 5. 2010.SY BLAJAR DI UNIVERSITI AWAM…..

fiza
Dec 30, 2009 17:43

Salam ckgu…sy nk tnya, bagaimana yer sy nk apply KPLI 2010?..adakah permohonan KPLI tuk 2010 tidak akan dikeluarkan langsung dan hanya berdasarkan calon simpanan yang memohon bagi KPLI-SR Ambilan Khas Jun 2009? Bila yer blh sy apply tuk kemasukan seterusnya?

pai
Jan 3, 2010 10:33

salam….saya baru hbs bljr lpasn diploma….mcmmn sy nak mmhn dpli bg thun 2010??sya t’ingin sgt nak mencuba untuk mmhon…terima ksh :-)

Faizol
Jan 5, 2010 15:47

salam..utk dpli, minimum perlu ada degree…diploma tak diterima lagi ..walaupun namanya diploma perguruan latihan ijazah, namun itu merujuk kepada diploma perguruan yang ingin di pohon..bukan yang sudah dimiliki calon

Faizol
Jan 5, 2010 15:48

KENAPA TIADA PENGAMBILAN CALON KPLI SESI 2010

Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin merujuk kepada Surat Pembaca dalam ruangan Surat Kepada Pengarang dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 17 November 2009 – KENAPA TIADA PENGAMBILAN CALON KPLI SESI 2010 OLEH CIK ZIEZIE, PORT DICKSON, NEGERI SEMBILAN.
Untuk makluman penulis, Iklan KPLI tidak diiklankan kerana masih ramai calon/pemohon Ambilan Khas Jun 2009 yang berkelayakan yang masih belum ditawarkan kursus. Bahagian Pendidikan Guru (BPG), KPM juga telah mendapat kebenaran daripada Menteri Pelajaran Malaysia untuk tidak mengiklankan pengambilan KPLI. Keputusan ini juga selaras usaha kerajaan melaksanakan langkah berhemah dalam penggunaan belanja mengurus.
Calon KPLI Ambilan Januari 2010 diproses dari calon simpanan sejumlah hampir 40 ribu orang yang telah Lulus Ujian Saringan tetapi tidak dapat ditawarkan pada Ambilan Jun 2009 kerana unjuran keperluan guru bagi Ambilan Januari 2010 hanya seramai 1,555 calon sahaja.
Relevannya BPG, KPM mengambil calon simpanan adalah kerana kesemua calon simpanan terdiri daripada calon yang telah Lulus Ujian MTeST dan calon yang telah menjalani temuduga. Disebabkan unjuran/keperluan jawatan yang sedikit sebelum ini mereka tidak dapat ditempatkan/ditawarkan KPLI.
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
26 NOVEMBER 2009

Faizol
Jan 5, 2010 15:59

selain daripada iklan, cik boleh ke Bahagian Pendidikan Guru di PUTRAJAYA untuk memohon masuk ke maktab ..minta jadual tahunan utk 2010, supaya cik akan bersiap sedia sekiranya ada tawaran/temuduga/opening utk jawatan guru, dan kemasukan utk PISMP sekiranya ada.

Faizol
Jan 5, 2010 16:05

sila rujuk komen yg telah saya buat berkenaan kpli 2010 ..tq

Faizol
Jan 5, 2010 16:05

kpli 2010 tak diiklankan..ianya dipilih oleh IPG

Faizol
Jan 5, 2010 16:20

begini ..awak kena bincang perkara ni dengan boss awak, iaitu pengetua ..ketua jabatan ada kuasa utk endorse cikgu gstt menjadi gst, dia ada kuasa utk rekeman awak

Faizol
Jan 5, 2010 16:21

telefon saya di 013 4819486

ainz
Jan 8, 2010 9:42

assalammualaikum cikgu,
sy ada pertanyaan sikit mengenai kpli n dpli, biasanya bulan berapa tawaran itu di buka? sy juga berminat hendak melanggan ekpli ini. bagaimana caranya?

terima kasih.

cikgu wan
Jan 10, 2010 17:00

utk pengetahuan saudari, setiap tahun bermula 2007, ambilan dpli dan kpli sudah berubah2 kerana pihak IPG dan IPTA sudah mula melatih guru sarjana sendiri…ini membataskan jadual waktu yg sedia ada sebelum ini ..jadi, kita perlu merujuk kepada pengumuman terkini dari kpm ..utk pesanan produk, sila ke http://www.ekpli.com/beli.html

mal
Jan 16, 2010 4:08

Akum
kadang2 tak faham dengan ujuran yg dibuat oleh kementerian pelajaran.
kiranya ambilan utk jun 2010 pun tiada atau berdasarkan ambilan daripada simpanan yg ada.
Kalau kerajaan nak cut bajet, napa still perlukan guru sandaran atau kontrak.
Keliru dan tiada jawapan yg tepat utk menjawab soalan tersebut…………bagi anda mengapa?

cikgu wan
Jan 16, 2010 13:11

memang sekarang ni kerajaan low budget…utk gstt dan kontrak, pihak kpm terpaksa ambil juga kerana masih terdapat ‘lompang’2 seperti contoh : subjek sains, english, fizik,matematik (subjek2 yang berat, yang ramai tak minat n belajar kerana masa sekolah dulu, belajar sampai pecah kepala pun still tak paham2 jugak) ..negara kita amat2 kekurangan guru di opsyen2 berat seperti ini..kalau nak cari ustad, ustazah, berlambak …guru bm, berlambak…guru pjk , berlambak..kerana apa ? kerana senang nak belajar dan nak ajar kat budak..at least tak sesusah subjek kritikal yang memerlukan aras pemikirang yang tinggi, yang menggunakan formula2 ..bukan di malaysia sahaja, di mana2 negara even di negara maju pun, sentiasa kekurangan guru di bahagian2 kritikal spt ini …

unjuran kpm dan unjuran ipta/ipg seringkali tidak tele kerana wujudnya faktor ‘main kabel’ atau orang dalam.. sebagai contoh :

anak saudara kepada pengarah/VIP/MB/YB apply cikgu, tetapi degree dia adalah degree yang low class.. tidak mengkhusus kepada mana2 subjek di sekolah, contohnya degree yang mengarut2 yang kita sebut pun payah tu …so pihak ipg/ipta/kpm memang dah tiada tempat dah, bukan tempat belajar sahaja malah utk penempatan di sekolah pun, dah terlebih2 …biasanya anak2 saudara/waris2 ini, apply opsyen yang mudah2 seperti bm, pjk, kh supaya bila ke sekolah nanti tak perlu pening2 kepala..prinsip diorang, hidup mahu mudah … so bila ini terjadi, pihak kpm/ipta/ipg yang merupakan ’second level’ terpaksa ikut cakap ‘orang atas’ …

sebab itulah, kalau ke sekolah, tiba2 aje ada ‘cikgu baru’ posting/berpindah masuk ..yang peliknya, cikgu subjek tu dah terlebih2 dah kat sekolah tapi kenapa lepas jugak…sebab kabel ..sebab main kabel..inilah yang merosakkan keseimbangan demand dan tawaran guru di negara kita ..

yang sepatutnya, satu kelas bahasa melayu, guru pelatih hanya dikhaskan kepada 20 orang sekelas, jadi 30 orang..dari mana datangnya 10 lagi ‘hantu2′ ni ? itu baru satu kelas, bayangkan kalau ada kelas2 lain, di tempat2 lain …

cikgu wan
Jan 16, 2010 13:15

orang ppd dan jpn, dapat ‘arahan’ dari orang atas, supaya masukkan ‘cikgu’ tu ke sekian2 sekolah, sedangkan tempat tu layak diisi oleh ‘cikgu2 non kabel’ …yang main kabel dapat dulu …dari dulu smpai sekarang, permainannya macam tulah …sebab tulah kualiti pendidikan negara kita pun, setakat ‘on paper’ boleh jalan…sy nak bagi penjelasan terperinci pun agak susah kerana ia melibatkan banyak pihak yang berkepentingan..cukuplah sekadar memberikan hint2 sebelum ini ..

kay
Jan 17, 2010 10:50

kpli untuk pengambilan 2011 akan keluar borang ke tidak..tahun 2010 ada keluar brg pengambilan kpli ke tidak

nizar
Jan 18, 2010 16:47

heran ye pasal kabel ni sampai baru2 ni ada pekeliling kate xleh guna kabel.. tup2 ada cikgu yang dapat pindah guna kabel.. camne tu? tapi x semua kabel dapat. ada member yang dh 5 kali mintak kpli dpli x dapat2 padahal bapanya Tim.Pgrah kat jabatan

cikgu wan
Jan 19, 2010 11:30

saya pun sebenarnya malas nak ambil pusing pasal kabel mael ni semua…yakin aje pada diri sendiri dan kebolehan serta bakat yang ALLAH dah beri ..kalau dah takdir ilahi kita memang layak jadi guru, insyaALLAH tak akan ada masalah …tak pakai kabel mabel pun boleh dapat..orang yang guna kabel ni adalah orang yang lansung tidak ada keyakinan diri , low self esteem ..

widuri
Feb 10, 2010 8:16

Askum..cikgu wan,,,saya merupakan pemegang ijazah sarjana muda pengurusan teknologi dari UUM, tapi saya tidak tahu nak mintak subject apa dalam kpli? semua macm tak match..bantu saya

cikgu wan
Feb 10, 2010 9:59

wsalam…ok cik pertimbangkan opsyen berikut..mana2 pun boleh

1. Pra Sekolah
2. Pemulihan Khas
3. Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran

email kt saya di batagolek2006@yahoo.com

saya aka terangkan pro n kons

vathi
Feb 11, 2010 7:55

Cikgu Wan, saya ada ijazah sarjana muda pembangunan sumber manusia dari utm, saya sudah lama try kpli tak pi tak dapat. sekarang nak applu balik, subjek apa yang sesuai bagi saya? pening kepala nak match mana mana, dulu I sekolah Tamil, Spm ada ambil Bahasa Tamil dan Kesusasteraan Tamil dua-dua dapat A1, tapi tak ada izajah dalam bidang itu, boleh tak i try BAHASA TAMIL SEKOLAH KEBANGSAAN? ataupun subjek apa yang sesuai? thanks

elly
Feb 17, 2010 3:10

saya ada ijazah sarjana muda sains (komputer) utm,apakah opsyen yg sesuai coz semua xrelated?

cikgu wan
Feb 17, 2010 6:44

Vathi..mohon Bahasa Tamil…U punya Tamil Language Strong ..

Elly, samada Math , Kemahiran Hidup

Jika tidak mahu, boleh pilih antara pemulihan,pra sekolah atau pendidikan khas ..ataupun Malaysia Negaraku ..

atika
Feb 17, 2010 9:48

td sy g bsn,sy tanye kat kaunter kpli n kplsm ada perbezaan x,tp mrka ckp sama je.ni nak update kat online dah x btol.

cikgu wan
Feb 17, 2010 11:38

kpli SR adalah untuk sekolah rendah

kplspm adalah untuk lepasan spm yang ingin menyambung terus ke degree pendidikan di institut perguruan

kplspm adalah untuk lepasan SPM .. jangan konfius dengan KPLI, KPLI adalah untuk pemegang ijazah sarjana muda ..

berbeza tu..kplspm kursusnya adalah 4 tahun, keluar terus ada degree education … sedangkan KPLI hanya setahun sahaja

maRyaNi
Feb 18, 2010 8:00

salam…
leh tanya ckit x??
kalau kta naak apply kpli/dpli just guna diploma bolah tak??
sebaab sekarang nie saya just baru amik diploma pendidikan awal kanak-kanaak….

rosni
Feb 19, 2010 9:18

Salam…. cikgu wan…
2010 ni kali ke-6 saya apply KPLI.. I’m still in dilemma which one should i choose…
Pernah apply i) Prasekolah
ii) Bahasa Melayu
iii) Bahasa Inggeris ( berjaya smpai 1st interview jer…) and latest
iv) Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran
Is it Malaysia Negaraku opsyen yang terbaru?
Boleh brief tak serba sedikit konsep pengajian ni…
tqvm

nur
Feb 19, 2010 9:31

Salam,
Saya nak minitak kpli tapi takde kesesuaian ijazah.Buat pengetahuan en, saya ada degree perakaunan dan skrang jadi gstt mengajar sekolah menengah matematik and Sivik Form 1 and 2. rakan2 mencadangkan amik math, tapi tak match pulak ngan kesesuaian ijazah.nak amik malaysia negaraku pula ramai kata terlalu ramai ambil.saya dah apply sbnyk 6 kali.takut gagal lagi..

cikgu wan
Feb 19, 2010 11:30

Untuk Malaysia Negaraku, background awak dalam subjek sejarah dan geografi mesti power, kerana memang subjek ni banyak guna sejarah dan geografi..kalau nak selamat, pilih aje samada pra sekolah, pemulihan atau pendidikan khas …oh ya, saya tak boleh buat analisis sebab saya tak tahu pun awak degree apa..its better if we continue by email ..just email saya, saya akan terangkan

cikgu wan
Feb 19, 2010 11:35

Nur, jangan takut ..kalau awak konfiden dengan math, mohon math …pastikan sejarah math awak cemerlang kerana itu antara senjata ampuh awak depan penemuduga nanti …kalau awak memang konsisten maintain A dalam math, teruskan untuk math..sama juga kalau awak cemerlang english, apply english walaupun tidak relevan ..

Saya cadangkan awak pilih pra sekolah ..lagipun tahun depan dan seterusnya memang ramai nak pakai orang..sebab tele dengan program PERMATA Datin ROSMAH MANSOR ..

Pendidikan dan politik ni macam isi dan kuku … saling memerlukan, bila program PERMATA dilancarkan, lihat sahaja, tahun ini terus dibuka opsyen pra sekolah ..

Potensinya cukup besar..bahan rujukan pun banyak saya kumpulkan…awak perlu study bahan yg saya akan berikan sahaja pun dah cukup..penemuduga akan ternganga tengok awak nanti perform untuk temuduga pra sekolah ..

;) dan calon lain yang tak beli pakej saya pun akan ternganga tengok awak pada hari temuduga nanti..itu dah pasti ;)

rosni
Feb 19, 2010 14:21

hehe…. tq cikgu wan… Actually saya degreeholder in accountancy sama dgn nur…. lupa nk bagitau td… Anyway, saya mula rasa tertarik dgn cadangan cikgu supaya pilih opsyen pra sekolah… Harap2 kali ni saya akan berjaya…. Thanks for your idea…. chayok!! chayok!!

cikgu wan
Feb 19, 2010 15:27

Pra Sekolah memang seronok mengajar ..cuma, bila awak dah berjaya nanti dan menjadi guru prasekolah, pastikanlah murid boleh mengeja dan membaca ABC .. dan kalau boleh menulis ayat2 dan nombor2 di buku latihan, alangkah nikmatnya kami cikgu2 tahap 1 nanti …sebab sekarang ni memang masalah bila murid yang masuk tahun 1 masih tak kenal a,b,c dan nombor …kami guru tahap 1 memang asyik terkejar2 silibus …silibus nak habiskan sedangkan murid masih tak boleh menulis, membaca dan mengira dengan betul …;)

ruby
Feb 20, 2010 17:40

salam cikgu, saya masih menuntut semester 6 di UMS, saya menjadi guru ganti pada tahun 2006 selepas tamat stpm, sejak tu memang terus jatuh cinta dgn bidang perguruan..
sekarang tinggal 2 bulan sebelum tamat belajar dlm bidang kewangan antarangsa. minggu lepas sudahpun memohon Kpli-sr dgn membuat pilihan pemulihan khas sebagai pilihan utama saya.
saya juga tidak meletak harapan tinggi kerana saya faham, org lain aply 8/9 kali pun belum tentu lepas. tp, saya yakin dan benar2 mahu mencuba!
saya juga berminat dengan pakej yang cikgu berikan..
boleh cikgu terangkan apa yang terkandung didalam pakej terbabit? bagaimana ia dapat membantu saya dan adakah pilihan pemulihan khas tersebut kena dengan jurusan yang saya ambil.
terimakasih :)

cikgu wan
Feb 21, 2010 12:17

saya cadangkan dik bacalah sahaja dulu kandungan pakej saya ini di http://www.ekpli.com kerana jika saya terangkan di sini pun, benda yang sama juga so eloklah kalau sekiranya cik membaca sendiri di laman web yang saya berikan di atas ..saya tidak pasti sempat atau tidak cik mendapat skrol sebelum temuduga berlansung kerana difahamkan temuduga akan berlansung pada bulan 5 ini ..sebelum temuduga, wajib ada skrol jika tidak ada, cik dikira bukan berstatus sarjana muda ..

memanglah sembang mulut boleh cakap apa sahaja didepan penemuduga tetapi pihak Kementerian sangat tegas dalam hal ini dan saya cadangkanlah supaya cik berusaha untuk menemui pihak pendaftar Universiti dan berbincang tentang perkara ini..tentang calon yang berkali2 gagal itu, saya tidak ada apa yang nak dikomen pun kerana sudah lumrah hidup, manusia lebih tertarik melihat negativiti berbanding positiviti …

fikirkan positif dan buang semua negativiti..itu tips pertama saya buat awak untuk KPLI SR untuk tahun 2010 ini …kita perlu yakin dan positif , yang kita mampu dan layak menjadi guru ..saya harap calon-calon tahun ini semua begitu, bersemangat dan mahu menjadi guru bukan diatas dasar terpaksa atau sebagainya.

cikgu wan
Feb 21, 2010 12:22

untuk pemulihan khas, bukan sahaja relevensi yang diambil kira tetapi latar belakang calon pun turut diambil kira kerana ‘nature’ pengajian pemulihan khas ini bukanlah ’semudah’ yang disangkakan … sebenarnya tanggungjawab guru pemulihan melangkaui 3M itu sendiri, dan bebanan tugas yang digalas tidak boleh dipandang ringan ..saya cadangkan cik agar memilih pengajian bukan diatas dasar ’senang dapat’ datau ‘mudah masuk’ tetapi buatlah pilihan diatas kapasiti cik sendiri, mahu menjadi guru apa di sekolah ..saya bimbang nanti, cik akan ‘kecewa besar’ bila ke sekolah nanti …cik kecewa tidak apa, yang saya lebih bimbangkan lagi ialah, bila murid itu yang ‘kecewa’ ..jadi saya ingin menasihatkan agar cik fikirkan masak2 tentang pengajian yang dipilih ..terdapat pengajian lain lagi seperti pra sekolah, pendidikan khas , PJK , kaunseling, Malaysia Negaraku …maaf jika saya terkasar bahasa ..saya inginkan yang terbaik buat klien ..

haslina
Feb 23, 2010 3:00

salam cg wan…wah..saya baru terjumpa forum ini,,,sedih la,,,
saya ambik BACHELOR PERNIAGAAN TANI
is KPLI–sesuai ambik subjek aper,,ari tu dah apply math..wawawa
is dpli..????
n….lepas grade hari tu ambik GSTT -ajar Bm & Sejarah
n…sekarang PArt time/full time -UiTm.ajar Dip pengursan ladang
tapi saya minat fgn GURU MOSTLY..then at Uitm…so cg wan…help me…if ur want to look my subjeck in degree..i will attach at u also…

cikgu wan
Feb 23, 2010 9:04

Cik Hasline, plz check email u..saya respon di sana ;)

as
Feb 24, 2010 5:03

salam cg wan. saya ada bacelor sc pembangunan manusia upm. apply pendidikan pra-sekolah.. sesuai ke dengan kelulusan saya? fyi, saya amik stpm. sej & geog dapat A utk dua2 subj nie… ada suggestion kos lain?

cikgu wan
Feb 24, 2010 15:08

pra sekolah ok dah ..kalau sejarah dan geografi A, Malaysia Negaraku adalah pilihan terbaik

surtini
Feb 26, 2010 10:27

akum.. cg wan.. sy nak tanya ckit.. sy mempunyai ijazah sarjana muda komunikasi(pemujukan)minor kes.melayu.. apakah kursus yg sesuai utk sy ambil di KPLI ini. TQ

cikgu wan
Feb 27, 2010 12:13

Salam..

CIk boleh memohon BM, pra sekolah, pendidikan khas, pemulihan khas, malaysia negaraku

misha
Mar 5, 2010 8:14

apa number telefon cikgu wan?

cikgu wan
Mar 5, 2010 11:50

0134819486 – cikgu wan faizol

misha
Mar 6, 2010 14:32

ok,tq

efa
Mar 7, 2010 8:45

cikgu wan, nampak nya saya dah terlepas permohonan kpli bg bulan Jun 2010 coz dah tutup pada 21 Feb lalu………..usually pengambilan kedua bila agaknya???

Tolong agar saya tak terlepas lagi…

Besides that, cikgu kalu kawan saya ada diploma nak ingin menjadi seorang guru, boleh tak dia mintak maktab?

cikgu wan
Mar 7, 2010 12:14

boleh …just masukkan email awak di http://www.ekpli.com ( ada di bahagian kemasukan email ), insyaAllah saya akan maklumkan.

Untuk kawan yang ada diploma, saya mencadangkan agar kawan cik menelefon Bahagian Pendidikan Guru dan bertanyakan kepada mereka program2 yang ditawarkan..

KPLSPM – ditawarkan untuk pemegang SPM tetapi tidak dinyatakan had umur dan tahun SPM ..boleh cuba

rehan
Mar 9, 2010 9:11

salam..berapakah had umur untuk apply menjadi guru..adakah ada had umur tertentu..saya skrg dah berumur 30.

rehan
Mar 9, 2010 9:42

saya amat2 lah berminat untuk menjadi cikgu..saya mempunyai diploma seni bina dan telah bekerja dgn firma arkitek tetapi tak kena dgn jiwa saya..skrg saya berumur 30thn.. saya bercadang untuk mengambil degree pendidikan kat upm..apabila saya tamat kursus itu nanti mungkin umur saya sudah 34 atau 35 thn..masih layakkah umur saya untuk menjadi guru…

premika
Mar 9, 2010 10:25

salam cikgu wan,
sabtu in mtest, tp saya mmg takut sangat…saya amat risau dengan soalan insak…buat beberapa kali pun masih confused dengan type of question…cikgu bagi tips mcm mana jawab insak dan analitikal…

cikgu wan
Mar 9, 2010 12:57

dalam pakej saya ada diterangkan..kalau saya terangkan di sini, tak fair pula kepada pembeli lain yang sanggup mengeluarkan wang semata2 untuk berjaya dalam kpli n dpli

misha
Mar 9, 2010 14:25

nama saya tak tersenarai utk mengambil mtest:( kenapa ye cikgu Wan?

Tuti
Mar 10, 2010 2:33

Assalamualaikumwbt,
ckgu.leh tak tlg informkan je pape sal kpli an dpli dekat emel saya..
n doakn saya lulus mtest this saturday 13/3/10
saya degree holder dlm kos Bac. Banking UUM
skrg keje dekat Broker as a dealer..
tp rasa mcm tak sesuai bidang ni ngn saya..
saya minat ngn cjkgu..
so if intrvw….tya..knp pilih bidang perguruan..
ape jwpn yg sesuai??

jasa baik ckgu ALLAH je dpat balas…
salamwbt.

Tuti
Mar 10, 2010 2:34

satu g soklan..leh bg tips skit ak ckgu?

Tuti
Mar 10, 2010 2:35

cilap2…satu g soklan..leh bg tips skit tak ckgu?
utk this coming mtest?

glo
Mar 25, 2010 3:36

hello, saya nak tanya cikgu..saya merupakan pelajar tahun akhir di sebuah universiti.dan akan grade dalam bulan Ogos ini.saya telah memohon kplisr dan telah di panggil untuk Mtest. saya keliru kerana ada kawan yang menasihati saya supaya jangan pergi kerana saya masih tidak memiliki transkrip ijazah lagi.bolehkah saya memohon? sekiranya dpat temuduga adakah penemuduga akan menanyakan transkrip ijazah saya?

cikgu wan
Mar 25, 2010 16:47

Salam,

a very good question

berkenaan isu ini, cik mestilah berjumpa dengan pendaftar universiti

bawa bersama surat2 yang berkaitan dgn mtest dan temuduga

fatihah
Mar 30, 2010 11:18

assalamualaikum…

saudara ckg wan faizol,
sy fatihah.. lepasan stpm..bakal ambil ujian medsi april ini..
ade tips tak??
sy nk bkyakinan diri..
sy ingin skali jd pendidik..
bagi plhan ptama sy plih pendidikan islam di um..
sy ada tbaca mengenai e-book tu.. mmg rasa sangsi.. sy rasa lbh baek tnya pd org yang bpngalamn sy harap dpt cikgu faizol dapat bantu sy..
sgl info..bleh email sy di malaeka_umaira@yahoo.com
sy btol2 perlu bantuan..

cikgu wan
Apr 5, 2010 15:30

Wsalam,

kepada cik fatihah

memang banyak sangat tips kalau saya nak listkan di sini..

Saya cadangkan cik dapatkan pakej saya kerana di dalam pakej itu, sudah saya masukkan semua sekali tips

boleh pesan di http://www.ekpli.com/beli.html

nath
Apr 15, 2010 23:59

Hi Cikgu,
Saya nak tanya kenapa nama saya tidak berjaya untuk menduduki ujian medsi?any new procedure for the medsi test?cause as I know dulu semua pun dapat menduduki ujian.Tq.

cikgu wan
Apr 16, 2010 8:11

Salam…u cuba call Bahagian Pendidikan Guru dapatkan penjelasan..jika pointer 2.75 ke atas sepatutnya tiada masalah

erni
Apr 18, 2010 0:36

salam cikgu..knp web tu xleh bukak

cikgu wan
Apr 18, 2010 11:38

http://www.ekpli.com

taip alamat tu terus di bahagian address web

jangan search

google pening sket tu

Ain
May 12, 2010 4:50

Salam..saya berminat sangat dengan profesion perguruan ni..tapi rasa was2 biler banyak sangat isu pasal lambakan guru dan guru yang lambat posting..apa pendapat cikgu tentang isu ni..wlubagimanapun sy tetap apply untuk kpli n dpli tahun ni..doakan sy berjaya..

iera
May 12, 2010 18:06

cikgu..sy bakal ditemuduga mei ini..bole ke sy apply ekpli utk temuduga dpli..adakah proses t.duga sama seperti kpli?

WAWA
May 14, 2010 3:36

SALAM cikgu Wan…sy akan ditemuduga khamis ni 20/5/2010 DPLI…
sy nk tau cmne proses temuduga tu and sy xde expriece ngaja,da peluang tak untuk sy dpt……

cikgu wan
May 18, 2010 15:46

Ain, jangan risau tentang itu..dulu pun dah ada masalah2 ni tapi pihak KPM ada mekanisme tersendiri nk atasi masalah ni…KPLI n DPLI biasanya tiada masalah kerana kita 100% , KPM tanggung …so nak tak nak kit dulu yg akan dipostingkan…KPLI n DPLI tak sama priority, dengan cikgu dari IPTA ..

iera dan Wawa – dapatkan pakej saya , baru tahu ..jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri ya ;) hehe ..ikuti langkah2 senior2 kpli n dpli yang dah berjaya ikuti modul saya. berkenaan pengalaman mengajar, itu bukanlah skor utama, jangan bimbang…ada banyak lagi pecahan pemarkahan untuk calon skor, pengalaman itu, hanya mempengaruhi budi bicara penemuduga sahaja.

lida
May 21, 2010 7:48

pe yg kena prepare e…sya intrvw esok..tok DPLI

cikgu wan
May 29, 2010 13:02

banyak le benda nk prepare tu… kan nak kena compete dgn klien ekpli.com , kalo klien ekpli dah ada 100 jurus, u mesti nak ada 200 jurus baru bleh challenge ..ye tak ?

miss
Jun 22, 2010 13:32

salam. cikgu wan, sy nak tanya, sy freshgrad student dr uitm..baru je hbs degree in finance.. sy minat sangat2 nak masuk dpli..tp, scr jujurnya saya tak tahu mcm mana nak mohon..bila nk mhn ea..? dan saya nak sgt ,masuk dpli..tlg sy cikgu wan..

Xinyi
Jun 28, 2010 10:58

Good day :D
I’m new here and would like to ask for the informations about teaching. Sorry ya :D
I am just finish my SPM and I found myself is more interested in teaching than other fields nowadays, yet, I know, it’s already too late for me to register for the intake of 2010.
Can I know how many intakes in one year does government offer? I plan to take the intake of 2011. I had search for the details, but the lacking of informations did not satisfy me. : (
I wish I can take at least degree in teaching and hopefully in mathematics or science field in secondary school. How and what should I do for next? I’m taking form 6 right now and hope for joing maktab.
Is there any degree course in maktab? If yes, what should I do for the next? please email me your helpful tips to my email address : xinyi_crazy@hotmail.com

Thanks a lot :D

futureteacher
Sep 24, 2010 13:43

salam..sy lpasan ijazah dlam pengurusan rekod dr UiTM, apakah bidang pengajaran yg sesuai dgan sy?sealin itu saya jgk meminati subjek bahasa inggeris dan sejarah, mta tlg Cikgu beri sedikit pandangan..terima kasih..

futureteacher
Sep 24, 2010 13:48

tolong ye cikgu emel kt saya.. trima kasih..

cikgu wan
Sep 26, 2010 0:18

untuk memberikan cadangan pengajian sesuai, sy cadangkan cik menelefon saya kerana ianya agaka panjang lebar, tidak cukup melalui email..banyak aspek yg sy perlu tahu, bukan sekadar pengajian sahaja .. boleh telefon saya di 0134819486, bila2 masa pun tak apa ..insyaALLah i will clarify it to u

cikgu wan
Sep 26, 2010 0:19

Xinyi …plz check email

miss
Sep 26, 2010 4:35

salam ckgu wan.. saya nak sangat masuk dpli…. em,ada x ambilan jan 2011…? plz..if tau, blh email kt sy? putericendana2010@gmail.com saya hrp sgt2….=( ckgu wan…blh x bgtau tip ujian medsi..? dulu masa kat matrik,..sy pnh amik ujian medsi…tp xdpt pun intrviu…..em, sy x tahu mana silapnye..sy klu blh xnk gagal kali ke-2,,, hrp dpt tlg sy……

miss
Sep 26, 2010 4:57

ckgu wan..tq bls email sy…=)

cikgu wan
Sep 27, 2010 16:47

cuba pakej kpli di http://www.ekpli.com .. insyaAllah berhasil ;)

amy
Sep 28, 2010 6:32

Cikgu wan, saya berminat untuk menjadi seorang guru dan belum pernah apply KPLI memandangkan saya “freshgraduate” yang akan bergraduat pada Oktober 2010. Saya ingin tahu bila permohonan KPLI 2011? dan saya berminat untuk membeli pakej KPLI juga untuk memenuhi impian saya bergelar seorang guru.Tolong cikgu wa, saya sangat berminat untuk menjadi seorang guru setelah saya berpeluang menjadi guru ganti selama dua bulan. Bila saya berpeluang menjadi seorang guru ganti saya mendapati, “Sharing Knowledge is really nice”. Terima kasih.

cikgu wan
Sep 30, 2010 14:30

InsyaAllah permohonan akan keluar dalam masa2 terdekat ini, jika benar KPM ingin lakukan ambilan Januari 2011 ..antara Oktober dan DIsember lah masanya, termasuk temuduga jika mahu diekspreskan..jangan risau, sentiasa alert dengan perkembangan semasa dan selalulah baca akhbar dan join forum2 internet..dan selalu beronline, masuk blog ekpli.com/blog selalu kerana apa apa pun akan dimaklumkan di sini ..

Saya juga sama seperti awak, pernah menjadi guru ganti , dan itulah antara titik tolak semangat utk bergelar seorang guru itu timbul ..Sesungguhnya menjadi guru adalah satu niat terpuji, karier yang amat menjamin masa depan in long term cuma ianya penuh berliku, tidak sama antara guru ganti dan guru tetap…beban tugas dan tanggungjawab pun tidak sama, guru tetap lebih banyak memikul beban tugas dan tanggungjawab..

InsyaAllah, jika Amy betul2 berminat dan benar2 ikhlas ingin mendidik anak bangsa, Allah akan permudahkan jalannya …cuma ikhtiar dan bertawakkal kepadanya.. Saya mendoakan awak berjaya mencapai cita-cita bergelar seorang guru, dan pergi ke mana sahaja selepas ini untuk mendidik anak bangsa kita hatta perlu meredah hutan belantara sekalipun… Jika mati, ianya dikira Jihad dan Syahid, mati di dalam jalan Allah..

InsyaALLAH ..

mas
Oct 28, 2010 4:01

cikgu wan ada tak rasanya ambilan dpli selepas kpli ambilan jan2011 dan keluar.?
bila yerk dpli akan keluar

Cikgu Wan
Oct 28, 2010 6:13

tak lama lagi DPLI akan keluar …tak lama dah..better siap sedia jek ;)

areyie
Feb 18, 2011 12:32

saya tahun akhir jurusan ijazah sarjana muda pengurusan (polisi dan sekitaran sosial)…pada pandangan cikgu, subject ape y sesuai utk sy apply??sebelum nie senior2 saya apply pengajian am..tp skrg nie sbjct tu dh x de…jd apa pandangn cikgu….

Cikgu Wan
Feb 18, 2011 14:15

Salam Encik Areyie,

Untuk selamat, saya cadangkan cik mohon samada

1. Pra Sekolah
2. Pemulihan Khas
3. Pendidikan Khas

areyie
Feb 19, 2011 0:24

terima kasih atas maklum balas n pendapat cikgu d atas..

ttp sebenarnya sy lebih berminat pada sbjct ERT…pada pandangan cikgu boleh ke sy apply sbjct ERT…sesuai ke ngn degree y bakal sy dapat?? n berlaku x persaigan y sengit sbb dr maklumat y sy dapat dh bnyak universiti y mnawarkan sbjct ERT nie…

Cikgu Wan
Feb 21, 2011 7:48

ERT pun ok tapi biasanya utk cikgu perempuan la ERT ni ..kalau minat boleh apply..

wan
Feb 21, 2011 8:09

salam cikgu wan..
sy nak tnya, sy ada degree Pertanian…if KPLI subjek ape yer yang sesuai sy pilih?
and…if DPLI pulak subjek pe yang paling tepat dipilih?

rizwan
Feb 21, 2011 8:10

salam cikgu wan..
sy nak tnya, sy ada degree Pertanian…if KPLI subjek ape yer yang sesuai sy pilih?
and…if DPLI pulak subjek pe yang paling tepat dipilih?
tq.

Cikgu Wan
Feb 21, 2011 15:11

Yang terbaik untuk awak ialah Sains atau KH

DPLI, Biologi atau KH Pertanian

louis
Feb 23, 2011 19:13

salam cikgu wan,
sy nk tanya…klau ijazah sarjana pengurusan pembangunan..pd pandangan cikgu subjek apa yg sesuai???

Cikgu Wan
Feb 24, 2011 7:13

Salam Louis,

1. Pra Sekolah
2. Pemulihan Khas
3. Pendidikan Khas

tapi kalau ada KH atau Pengajian Sosial, lagi bagus pilih antara kedua ini

sis
Feb 27, 2011 17:02

salam cikgu wan..klau kos ijazah pengurusan perkhidmatan makanan..which subject is better??n sy nk tau pandangan cikgu mana lagi better KPLI or DPLI?

sis
Feb 27, 2011 17:37

sy dr lulusan uitm…skang jd cikgu gnti kt sek ren…sy blom grad lg..so xde scroll digree lg..pd pandangan cikgu blh x sy apply dpli..??

Cikgu Wan
Feb 27, 2011 22:32

untuk skrol degree, awak kena berhubung dengan bahagian Pendaftar di UITM … setiap Universiti ada unit pendaftaran ini dan untuk kes KPLI n DPLI, ramai yang mohon skrol sementara dulu …awak boleh ke UITM dan beritahu pihak pendaftaran UITM, awak mohon DPLI, mereka akan faham situasi awak

Cikgu Wan
Feb 27, 2011 22:33

SIs, KPLI boleh, DPLI pun boleh..ramai yang mohon dua2 dan ramai juga dua dua dapat sampai pening kepala nak pilih yang mana satu ..don’t limit yourself..

Cikgu Wan
Feb 27, 2011 22:34

KOD PROGRAM PENGAJIAN
KEMASUKAN KE IPTA
PROGRAM PENGAJIAN DIPLOMA PENDIDIKAN
AMBILAN JANUARI 2011

——————————————————————————–

KATEGORI : Diploma Pendidikan
JUMLAH PROGRAM : Jumlah Keseluruhan Program Pengajian yang ditawarkan ialah 9 program

——————————————————————————–

Bil IPTA
Kod
Nama Program
1
UPSI
AT06D
BAHASA INGGERIS

2
UPSI
AT45D
PERDAGANGAN & KEUSAHAWANAN

3
UPSI
AT63D
EKONOMI RUMAH TANGGA

4
UPSI
AT79D
DIPLOMA PENDIDIKAN (BAHASA IBAN)

5
UPSI
AT80D
DIPLOMA PENDIDIKAN (BAHASA KADAZAN/DUSUN)

6
UPSI
AT81D
DIPLOMA PENDIDIKAN (PELANCONGAN)

7
UiTM
ET06D
BAHASA INGGERIS

8
UiTM
ET45D
PERDAGANGAN & KEUSAHAWANAN

9
UIAM
YT06D
BAHASA INGGERIS

Kod Program Pengajian telah dikemaskini sehingga 17 Disember 2010 : 04:58:03 PM

Cikgu Wan
Feb 27, 2011 22:36

DPLI dah keluar..kepada siapa yang berminat boleh dah masuk ke laman web emoe.gov.my dan isi apa2 yg patut kat sana … calon bertanya, bolehkah produk ni digunakan untuk DPLI..jawapannya BOLEH sangat2 .. tiada masalah..

Cikgu Wan
Feb 27, 2011 22:47

Kepada calon DPLI ambilan 2011, berhati-hati semasa memilih opsyen pengajian ..kesilapan ketika memilih opsyen boleh membuatkan anda gagal untuk menghadiri sesi Medsi nanti …jangan gopoh2 nak send application dulu, baca blog saya dan tengok bagaimana proses kriteria pemilihan opsyen dilakukan

sis
Feb 28, 2011 12:46

sy ingtkn kuar DPLI xkompem dpt posting ke x..x macam KPLI…klau surat pngesahan tamat pngajian 2 bkn dkira skrol ek cikgu wan??
haa..sy br nak tnya produk cikgu wan leh x gn utk DPLI…klau order lama x nk dpt..?

Cikgu Wan
Feb 28, 2011 22:24

Boleh cik Sis tiada masalah, tahun2 sebelum ni pun ramai yang guna, depa cakap mmg banyak membantu terutamanya dari segi INSAK, dalam MEdsi banyak sebenarnya konsep2 INSAK yg perlu dikuasai btol2 … kalau order, katakan cik Sis order ari ni, jam 10 pagi, insyaAllah dalam pukul 10.30 pagi dah boleh download semua dan boleh login …saya akan berikan kata laluan dan id login akaun nanti

sis
Mar 1, 2011 4:05

ooo…ok…sy memg bminat ngn pakej cikgu wan..sy cuba apply dpli thun ni…trime ksh byk2 cikgu wan..

nini
Mar 1, 2011 7:38

kalo sy ada degree information technology, tp ada jgk diploma perakaunan,apa kursus yg boleh sy pilih utk DPLI ni memandangkan xde yg releven.sy sudh byk penglaman mengajar sek ren dan men

Cikgu Wan
Mar 1, 2011 22:32

Ok cik Sis ;)

just refer sini yek kalau nk beli

http://www.ekpli.com/beli.html

Salam, cik nini,

ok saya nk cik Nini tengok dulu list pengajian yang dikeluarkan untuk DPLI

cik nini pilih dulu apa pengajian yang cik nini rasa, paling sesuai dengan jiwa dan sangat berminat

jangan risau cik nini, tentang opsyen mengajar tu, bila ke sekolah nanti, katakan cik nini mohon english dan belajar english di IPTA, di sekolah nanti, akan ada kekurangan guru utk opsyen lain

ini memang berlaku kerana hampir setiap sekolah di Malaysia, tidak pernah cukup opsyen..ramai cikgu yang bukan opsyen ‘terpaksa’ mengajar subjek lain kerana cikgu2 lain lansung tiada basic atau sudah penuh jadual mengajar diorang

di situlah cik nini akan mengajar subjek apa yang cik nini paling minat..itu semua atas budi bicara pengetua sekolah

ramai DPLI2 tahun2 sebelum ini yang mengajar subjek bukan opsyen ..bukan perkara pelik lagi

areyie
Mar 3, 2011 5:15

salam….

saya keliru samaada saya boleh isi atau x prmohonan DPLI y bru kluar nie….sbb sy insyallah akan tamat bljr pd bln 5 nie…jd bleh ke sy isi prmohonan?? sbb :

Syarat Tambahan

1. Pemohon yang telah tamat pengajian dan telah mendapat pengesahan tempat pengajian oleh senat Universiti pada 31 Disember 2010 sahaja yang akan dipertimbangkan.

Cikgu Wan
Mar 3, 2011 12:14

Begini Areyie, elok jika awak pergi sendiri ke Bahagian Pendaftar Universiti dan BPG Putrajya

Setahu saya, jika bulan 5 dah tamat belajar, graduasi mungkin tahun tersebut juga di akhir tahun

aryat
Mar 4, 2011 2:46

assalamualaikum..saya agak keliru untuk mohon DPLI 2011 sebab ijazah tak sesuai dengan opsyen yg ditawarkan. Saya bergraduat dlm ijazah ekonomi (major: Perdagangan dan perniagaan antarabangsa). mohon jasa baik Cikgu untuk beri panduan. Pernah jd GSTT untuk subjek BM.

Cikgu Wan
Mar 4, 2011 4:12

Cik Aryat, bagaimana dengan ERT ?

sis
Mar 4, 2011 6:31

salam cikgu wan..sy nk nk tnye lg klau sape2 y mohon DPLI ni..utk ujian MEDsi ni sume akn dapat ke?ke pihak BPG plih jgk?

Cikgu Wan
Mar 4, 2011 21:14

Salam sis, macam mtest gak, ada skor , ada lulus ada gagal ..barulah ke pringkat temuduga..tak semua yg akan terpilih..harap dapat menjawab persoalan tersebut

areyie
Mar 6, 2011 7:57

salam cikgu…

sy nk tnya ttg diploma pendididkn pelancongan…
skrg nie ada ke sbjk pelancongan di sekolah2…
boleh x cikgu terangkan serba sedikit tentang subjek tu….

Cikgu Wan
Mar 6, 2011 22:07

subjek tu masih baru dan masih belum banyak lagi maklumat berkenaannya

areyie
Mar 7, 2011 4:48

terima ksih

Cikgu Wan
Mar 7, 2011 6:47

ok

elle
Mar 20, 2011 14:06

hai,cikgu,,,saya akan graduate bulan jun ni…saya akan memegang diploma prasekolah..tp sy di bawah tajaan KEMAS dan berminat untuk menyambung degree,adkah saya layak memohon guru di kementerian pendidikan

elle
Mar 20, 2011 14:23

salam,saya mengambil diploma secara KDC di institut perguruan tempatan dan status saya masih under KKLW/Kemas..soalan saya ,adakah saya mempunyai kelyakan untuk memohon menjadi guru under KPM..saya benar-benar berharap ada peluang bagi saya …terima kasih sudi membaca msg sya..

Cikgu Wan
Mar 21, 2011 9:34

Salam elle ,

Awak kena berkhidmat bawah KEMAS, bawah kementerian awak sendiri tak boleh lompat masuk ke Kementerian Pendidikan..awak bukan pra sekolah, kalau pra sekolah lain..

Untuk diserap masuk ke KPM, rasanya boleh apply jadi GSTT ..

Kementerian yg jalankan KEMAS tak sama dengan KPM ..harap jelas

elle
Mar 23, 2011 13:36

terima kasih

Cikgu Wan
Mar 24, 2011 11:15

Sama2

areyie
Apr 5, 2011 9:05

salam….

cikgu kpli ble kluar iklan dia??
cikgu thu x?

Cikgu Wan
Apr 5, 2011 11:08

insyaAllah bulan 4 ni areyie..mohon bersabar dulu

Eve
Apr 6, 2011 2:41

Hi cikgu… Thn ni saya try apply dpli ambil subjek pdidikan perlancongan…tp adakah ia sesuai dgn bidang saya pemasaran

Cikgu Wan
Apr 6, 2011 7:38

pemasaran dan pelancongan mmg ada bahagian2 tertentu yang relevan …telefon saya di 013 4819486 untuk saya explain …

Riza
Apr 13, 2011 5:18

Dah hampir pertengahan Apr. Kabar2 KPLI nampaknya belum ada lagi…..

Cikgu Wan
Apr 13, 2011 12:22

Sabar dulu,insyaAllah iklan akan keluar..mungkin lewat sket

dalphine
Apr 29, 2011 12:39

en. wan apakah tips yang penting untuk menjawab soalan medsi?jika jawapannya sgt setuju setuju xsetuju dan sgt x setuju yang mana kan pilihan yang lebih baik?sy keliru…

dalphine
Apr 29, 2011 12:45

Salam sejahtera En.Wan, sy ingin meminta tips y penting dr encik untuk menjawab soalan y medsi esok..huhuu…dan apakan jawapan yang terbaik untuk menjawab soalan yang punyai jawapan tidak setuju,setuju,xsetuju dan sgt x setuju? sy keliru,,,,,,,,,,,,,,,tlg sy

Cikgu Wan
Apr 29, 2011 14:45

to dalphine, dalam pakej akan diterangkan tentang perkara tersebut ..malah dalam forum tertutup pun ada diskusi di buat ..

fea
May 21, 2011 16:13

assalam cikgu, sy salah sorang calon yg berjaya ke peringkat temuduga dpli ujung MEi ni. Bole cikgu bg tips2 utk menghadapi temuduga bkenaan? terima kasih.

Cikgu Wan
May 22, 2011 14:28

Wsalam, saya cadangkan cik fae menelefon saya di 013 4819486 ..bukan apa, lagi mudah kerana komunikasi dua hala ..cepat pun cepat

zue
May 22, 2011 20:12

salam cikgu…sy salah seorang calon yg terpilih untuk menghadiri temuduga dpli pada 29 mei ni..untuk pengetahuan cikgu, saya merupakan graduan dalam bidang pelancongan dan memilih diploma pendidikan pelancongan sebagai pilihan program pengajian…jadi,sy nak tanya apakah tips2 untuk sy menghadapi temuduga berkenaan dengan jayanya….tQ…

Cikgu Wan
May 23, 2011 7:06

Salam Zue, boleh menelefon saya di 013 4819486 untuk mendapatkan tips temuduga

fea
May 23, 2011 12:01

cikgu wan, bole tak bg tips kt sini jer. so semua orang bole share. tk gitu cikgu?

Cikgu Wan
May 23, 2011 23:12

Tips tu bukan 1-2 jer tapi banyak dan bergantung kepada personaliti individu tertentu …tips untuk individu A tak sama dengan individu B dan C … ikut personaliti supaya masa temuduga nampak smooth dan tak nampak kekok .. saya masih menunggu panggilan cik fea ..dan tips tu sebenarnya saya tak boleh nak bagi free jugak sebab klien lain yg dah beli produk mestilah tak puas hati..kenapa diorang terpaksa bayar untuk dapatkan panduan sedangkan saya bagi free jer kat sini ..so nak jaga kepentingan diorang jugak ..tak fair la diorang dah bayar mahal2 nk dapatkan pakej tapi bila bukak di blog sini, free jer orang lain dapat …saya rasa kalau u kena camni pun u mesti tak puas hati kan ..

fea
May 25, 2011 12:00

bkn pe cikgu..setiap org perlukan jwpn yg sama. Bukankah ilmu tu utk di kongsi. Bukan utk dijual kn. Pendapat saya la.

Cikgu Wan
May 26, 2011 8:02

Sebenarnya kalau awak dah explore blog ni dah banyak ilmu yang saya dah kongsi … kat kedai buku pun ilmu dijual juga, ada yang dikongsi pun banyak … terpulanglah pada awak..

areyie
Jun 8, 2011 14:49

salam…
cikgu..thun nie ada x pngambln kpli??

Cikgu Wan
Jun 9, 2011 0:16

Wsalam, InsyaAllah ada tapi maybe lewat ..tengok dulu PRU 13 jadi atau tak tahun ni

PendidikSwasta
May 16, 2012 4:05

Assalamualaikum. Umur saya sudah 31 pada tahun ini. Saya ingin membuat part time Bachelor of Education (Mathematics) di OUM. Ijazah dan master saya dalam bidang kejuruteraan. Apakah had umur untuk menjadi seorang guru siswazah di sekolah kerajaan. Saya harap ada jawapan yang terbaik untuk perkara ini dari anda semua. Minat menjadi guru semakin tinggi apabila menjadi pendidik di sekolah swasta ketika ini. Saya harap cita-cita saya ini dapat direalisasikan. Saya sebelum ini sudah memohon KPLI ttp tidak berjaya. Dan saya merasakan kaedah terakhir belajar dengan pembiayaan sendiri untuk menjadi guru di OUM. Saya ulang kembali, apa had umur untuk menjadi guru kerana, mungkin tamat pengajian pada umur 35 tahun.

Cikgu Wan
Aug 27, 2012 16:09

Salam kepada pendidik swasta, harap sabar kerana tawaran KPLI masih keluar cuma lambat sedikit ..bilangan calon yg nk diambil pun sedikit, boleh call saya direct di 013 4819486..maybe kita boleh sembang2 sket pasal perkara ni dgn lebih privasi

Riza
Sep 12, 2012 13:43

Ada dengar kabar yg sahih tak? samada KPLI ambilan jan 2013 ada ke tak?

Cikgu Wan
Oct 11, 2012 10:30

Salam, kepada calon2 J-QAF skang dah boleh dah dapatkan formula saya ..

izah
Oct 12, 2012 5:47

salam… nak tanya, untuk mtest dpli J-Qaf 20 hrbln ni ada x buku panduan??
terima kasih..

wani
Oct 17, 2012 10:48

sy perlukan pandgn tapi sy da email kat cikgu…reply yek :)

Leave a Reply

Comment


Warning: gzinflate() [function.gzinflate]: data error in /home/ekpli/public_html/blog/wp-includes/http.php on line 1787


Warning: gzinflate() [function.gzinflate]: data error in /home/ekpli/public_html/blog/wp-includes/http.php on line 1787

Uncategorized - Aug 4, 2008 14:25 - 8 Comments

Pemarkahan temuduga KPLI/DPLI 2009

More In Uncategorized


Uncategorized - Aug 4, 2008 14:25 - 8 Comments

Pemarkahan temuduga KPLI/DPLI 2009

More In Uncategorized


Uncategorized - Aug 4, 2008 14:25 - 8 Comments

Pemarkahan temuduga KPLI/DPLI 2009

More In Uncategorized


A